Forum Onderwerp - Harde wind oorzaak koud zeewater (Gesloten voor reacties)

Ger 07.06.2010 20:48
We gaan altijd naar Zuid-Frankrijk naar een camping aan zee.

We hebben het vrijwel iedere keer dat we er waren meegemaakt dat het zeewater van de ene op de andere dag heel koud werd.
Volgens ons is dat het gevolg van de Mistral die dan waait.

Mijn vraag is of dat probleem zich ook voordoet aan de Noord-Spaanse kust.
Is het water daar ook af en toe erg koud? Al dan niet door de wind?

Geplaatst door: Tineke 07.06.2010 21:34
Beste Ger,
Wij kamperen al verscheidene jaren aande kust in Spanje. Koud zeewater geen erg in gehad. Misschien omdat de wind meestal uit de richting van de pyrieneen komt?

WilmaV 08.06.2010 18:28
Als het zeewater kouder wordt, dan heeft dit te maken met een stroming in de zee. De Mistalwind is een wind die aflandig waait, dus heeft het weinig invloed op het zeewater.
Wel is bekend dat door de 'botsing' tussen de (koudere) mistrallucht en de warmere lucht boven zee, dat er dan boven zee buien ontstaan.
In Spanje is het water alleen eind juni/begin juli nog wel eens een beetje frisjes.

Ger 09.06.2010 00:10
De wind heeft naar mijn weten wel degelijk invloed op de temperatuur van het water.
De toplaag aan de kust, die warmer is dan diepere lagen, gaat namelijk met aflandige wind richting zee. En om het tekort aan de kust aan te vullen krijg je een circulatie, waarbij de koude laag onder de toplaag, richting kust gaat en daar boven komt.
Het heeft natuurlijk ook te maken met zeestromingen en diepte etc.

Maar goed om te horen dat dat in Spanje minder is.

Geplaatst door: ® Wil 09.06.2010 11:42
@ Ger...

Deze mistral heeft inderdaad invloed op het zee water temperatuur vooral in het noordelijkste deel van Spanje.
Daar kan het overigens vaak en hard waaien, stormbanden zijn daar eigenlijk een verplichting ieder jaar spookt het daar één of meerdere keren.
Echter zodra je bij Playa D'aro of zuidelijker ben heb je daar geen last van.
Hebben jaren boven in spanje gestaan en altijd die harde wind meegemaakt, echter toen we een aantal jaren geleden zuidelijker zijn gaan kamperen dit nimmer meer meegemaakt, het eerste jaar dat wij in Blanes kwamen viel het ons gelijk op dat er niemand maar dan ook niemand stormbanden had staan.
Wij hoorde dan ook dat deze nooit nodig zijn in die buurt en dat dit komt dat je de baai van Rosas dan voorbij ben en dat dit tot net boven Playa D'aro loopt.
En je spreekt dan over enige tientalle km's verder Spanje in.
Ook hier is de watertemperatuur constanter.

mieke 10.06.2010 20:12
Wij komen al jaren afwisselend in zuid-frankrijk en in noord-spanje (baai van Rosas). Het kan op beide plekken stevig waaien. In Frankrijk heeft het wel degelijk invloed op het zeewater. Ijs en ijskoud kan het zijn. Echter, in Spanje blijft het water gewoon heerlijk van temperatuur. En wij zitten altijd in de baai van Rosas. Één keer in Palamos geweest en daar waait het inderdaad bijna nooit. Maar ja, als je daar dan bent en het is ruim 40 graden zoals die keer dat wij er waren snak je naar wind. Laat je niet bang maken voor de wind in de baai van Rosas hij is hetzelfde als in Frankrijk alleen blijft het water lekker.