Forum Onderwerp - Stormschade in Spanje ?? (Gesloten voor reacties)

wil 12.02.2009 16:31
In 2007 waren er van Barcelona tot Playa d'aro op vel plaatsen grote stukken van de stranden weggeslagen ivm de stormen van eind 2006/begin 2007 in Blanes was er niet of nauwelijks meer strand over, in Lorret D'mar was het strand ook hopeloos weinig, plaatselijk bij Playa d'aro ook grote stukken strand weg, en wat ik hoorde ook op andere omringende en tussen liggende plaatsen. In 2008 waren wij weer in Blanes en was er weer een mooi strand.
Maar nu is er rondom Barcelona en hoger gelegen kuststreek enige weken geleden weer zo'n zware ( mischien wel zwaardere) storm geweest, wie weet of de stranden weer weggeslagen zijn zoals 2 jaar geleden, of zijn de stranden intakt gebleven ??

WilmaV 13.02.2009 19:28
Op 26 december zijn bijna alle stranden weggeslagen langs bijna de gehele Middellandse Zeekust van Spanje (van Alicante tot Rosas).

Veel gemeenten zijn al in de paar dagen erna weer begonnen met het opspuiten van nieuw zand.
Nu is er een paar weken geleden inderdaad weer een nieuwe storm geweest.
Veel Spanjaarden waren dus ook erg boos op de gemeenten die de stranden alweer hadden opgeknapt. Ze vinden het weggegooid geld, omdat er altijd meerdere zware stormen voorkomen in de winter.
Dit jaar waren de stormen echter beide keren erg heftig en mede door de torenhoge golven (soms van wel 9 tot 10 meter hoogte) bleef er weinig strand over.

Net als ieder jaar zullen de stranden echter weer opgespoten worden voordat het toeristisch seizoen begint.
Uiterlijk eind april willen de gemeenten alles weer voor elkaar hebben.
In het enkele geval dat er later in het seizoen een storm waait die (kleinere) stukken strand wegslaat, kan het voorkomen dat er geen tijd meer is om het strand nog bij te spuiten en dat ze dus moeten wachten tot na het zomerseizoen.