Forum Onderwerp - Harde wind Costa Brava (Gesloten voor reacties)

Geplaatst door: Dirkje 16.08.2006 14:08
Net terug van 3 weken Nautic Almata. Goed gehad, alleen.... de wind! Dit betrof onze laatste week, vanaf ong. 3 augustus. Als je aan het strand lag voelde het wel of je gezandstraald werd.
Is dit wel vaker zo en alleen in dit gebied of aan de hele kust. En kan het iets te maken hebben met de Mistral die in die periode ook actief in Frankrijk was?

JohanF. 16.08.2006 16:04
Ik heb dit van meer mensen gehoord die wat meer naar het noorden toe zaten. In de buurt van Plamos / Platja d'Aro hebben we weinig last gehad.

tineke 16.08.2006 18:19
Deze harde wind waait vooral in Frankrijk, maar ook in het noord-oosten van Spanje. In Estartit nog wel bijvoorbeeld, maar in Tossa del Mar niet, dat ligt kennelijk weer te zuidelijk.

Wilma V. 16.08.2006 18:42
Deze wind heet Tramuntana. Het is te vergelijken met de Mistralwind in Frankrijk.
Deze wind komt uit het binnenland en duurt meestal 4 dagen.
Je hebt langs de hele kuststrook kans op Tramuntanawinden, maar bepaalde plaatsen liggen beschut door hun ligging. Bv. in Cadaques merk je het amper, omdat dat de bergen als "rugdekking" heeft.
Zelf zaten wij dit jaar in L'Escala; bepaalde baaien hadden veel last vd wind, maar in Montgo merkte je er weinig van.
Vooral augustus staat er om bekend dat het weer iets onstabieler is dan in juni/juli. De kans om dan met de Tramuntana te maken te krijgen is dan ook groter.

Geplaatst door: Dirkje 21.08.2006 14:48
Dank jullie wel voor jullie uitleg. Wij willen volgend jaar weer naar Spanje en ik denk dat we dan inderdaad maar iets zuidelijker gaan.

Geplaatst door: Mieke 22.08.2006 12:10
Ook wij hebben erg last gehad van de harde wind. Wij zaten in Sant Pere Pescador. Hij duurde helaas wel wat langer dan 4 dagen. Om precies te zijn 8 dagen. We hebben mensen gesproken die daar vele jaren kwamen en allemaal zeggen ze hetzelfde: Dit hebben we nog nooit zo lang meegemaakt. Meestal 3 a 4 dagen waarvan je de laatste dag al weer op het strandkunt liggen. Ik heb geen idee of dit waar is maar dat zal dan wel.

Bart Ockor 26.08.2006 14:26
Ja, vreselijk dit jaar, wij zaten een 5tal weken op een camping aan de voet van de Spaanse Pyreneëen maar slechts op een 15tal km van Rosas en echt, een week last van gehad. Stof dat wij gegeten hebben ! Het was mooi weder maar die wind ! Vooral 's nachts als je in je caravannetje ligt en de wind je voortent bijna de lucht mee inneemt is het niet te doen !

Wilma 26.08.2006 19:41
Wat veel mensen niet weten is dat ze met het opzetten vd tent/vouwwagen/voortent rekening kunnen houden met de Tramuntana.
Zet altijd de opening/deur naar het oosten/zuidoosten (meestal de zee), op die manier komt de wind van achteren en heb je veel minder last van de wind.
Veel mensen verklaarden ons dit jaar voor gek toen wij de vouwwagen met de achterkant naar het pad zetten (dus de voorkant richting de zee), maar toen de Tramuntana begon hadden wij geen enkele last.
Anderen moesten 's nachts achter wegwaaiende luifels aan of waren druk bezig met stormlijnen en extra haringen.
Onze vouwwagen stond stabiel zonder extra lijnen; zelfs het doek klapperde niet eens.
Dus ook al kom je met 40 C,zonder een zuchtje wind, aan op de camping; houdt meteen dan al rekening met de Tramuntana en bepaal voordat je bezig gaat met het opzetten al vanuit welke richting hij gaat waaien.

dick 14.01.2007 23:02
Leerzaam en leuk artikel

w 15.01.2007 17:17
inderdaad, deze wind heet Tramantana, )catalans woord wat letterlijk wind vanuit de bergen betekend.
deze windt komt integenstelling van andere winden niet vanaf zee maar vanuit de bergen.
en komt alleen aan de costabrava voor duurt 3 tot 5 dagen en verzwakt daarna snel.
meestal kom deze maar een keer hooguit 2 keer per zomer voor.
lastig dat wel en hij kan je nachtrust behoorlijk verzieken.



Geplaatst door: ® karla 15.01.2007 19:09
De juiste spelling is tramontana . We hadden er deze zomer ook last van, wel in een ander gebied, maar omdat de tramontana waait, krijg je in andere gebieden een sterke noorderwind.

wilmaV 17.11.2007 22:24
Even terugkomend op een onderwerp van vorig jaar: afgelopen zomer zijn wij verder naar het zuiden gegaan, Palamos. Daar heb je dus totaal geen last meer van de Tramuntana. Ideaal om de hele vakantie te kunnen genieten, zonder je zorgen te maken over die harde wind die ons vooral 's nachts menig keer uit onze slaap heeft gehouden op de andere bestemmingen.

thea 20.11.2007 21:04
Wij stonden deze zomer in augustus in Sant Pere Pescador. De wind was niet zo erg dat onze caravan stond te schudden maar op strand vonden we het behoorlijk irritant. Tegen 2 uur begon het en werd je zowat gezandstraald. Ondanks de prachtige camping (Las Palmeras) en mooie strand, willen we vanwege die wind niet meer terug naar deze plaats. We willen het volgend jaar wat zuidelijker gaan zoeken. Nu heb ik camping Begur in Begur op het oog. Wie kent deze camping en/of omgeving?

Geplaatst door: monique 20.11.2007 22:17
de camping ken ik niet maar begur en omgeving bestaat voornamelijk uit leuke kleine baaien met grote kiezels dus gezandstraald zul je niet zo snel worden.

Geplaatst door: Dirkje 29.01.2008 12:51
In 2006 waren we dus op Nautic Almata.
Afgelopen jaar zijn we op camping Riembau in Platja d'Aro geweest. Inderdaad, geen wind, wel een lekker briesje. Heerlijk was dat.
Zowel op de heen- als terugreis hebben we van ongeveer Narbonne tot een flink stuk in Spanje veel harde wind gehad. Je moet dus inderdaad iets zuidelijker, wil je de harde wind vermijden.